24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Prosedur Surgikal Untuk Merawat Obesiti

Merawat obesiti memang sukar. Terutama bagi orang yang berjuang untuk menurunkan berat badan dan bosan dengan diet yang gagal, pembedahan berat badan boleh menjadi alternatif yang berdaya maju.

 

Apakah Pembedahan Bariatrik?

Dikenali sebagai penurunan berat badan atau pembedahan metabolik, pembedahan bariatrik adalah prosedur yang menyebabkan penurunan berat badan secara mekanikal menyekat jumlah makanan yang dapat ditahan oleh perut. Pesakit yang memilih untuk menjalani prosedur ini akan lebih cepat, makan lebih sedikit makanan (dan kalori) dalam sehari sehingga menyebabkan penurunan berat badan. Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh pakar bedah untuk mencapai keputusan ini. Prosedur pembedahan yang paling biasa adalah pintasan gastrik, gastrektomi lengan, penjagaan gastrik boleh laras, pembungkusan gastrik dan penggunaan dan belon intragastrik. Pakar bedah anda akan menentukan bersama dengan anda kaedah yang paling sesuai untuk keadaan anda.

 

Siapa yang memerlukan?

Anda mungkin mendapat manfaat daripada pembedahan bariatrik jika anda telah didiagnosis dengan obesiti (BMI> 30) ** dan mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan berat badan seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, serta apnea tidur antara lain.

 

Apakah risiko yang berkaitan dengan Pembedahan Bariatrik?

Walaupun pembedahan ini adalah prosedur utama yang mampu mengubah kehidupan, iatidak sesuai untuk semua orang. Seperti pembedahan, ia mempunyai risiko yang besar dan kesan sampingan. Risiko khusus berkaitan dengan pembedahan penurunan berat badan termasuk:

  1. Kebocoran / pendarahan dari garisan ruji
  2. Struktur anastomotik
  3. Vitamin dan / atau kekurangan mineral
  4. Perubahan tabiat usus (iaitu sembelit cirit-birit)
  5. Dehidrasi
  6. Pening dan muntah
  7. Prosedur pembedahan berulang

Semua rawatan bariatrik dilakukan di Oriental Melaka Straits Medical Centre. Anda akan mendapat bimbingan dan sokongan penuh dari pasukan pakar perubatan kami.

Sekiranya anda dinilai dan didapati sesuai untuk pembedahan bariatrik, pasukan perubatan kami akan merancang pelan rawatan yang komprehensif dan akan menyokong anda dengan kerap semasa dimasukkan ke hospital dan terus menyokong anda sehingga matlamat anda dicapai.

 

**Sumber: Kasama K, Mui W, Lee WJ, Lakdawala M, Naitoh T, Seki Y, et al. Kenyataan konsensus IFSO-APC 2011. Obes Surg. 2012; 22: 677-684.

 

Our Surgeons

Dr. Ong Kheng Wah

MBBS (KMC, MANIPAL), Masters Surgery (UM), AM (Malaya)
Latihan Perubatan dalam Pembedahan Laparoskopi (Korea)
Latihan Siswazah Lanjutan di Pembedahan Bariatrik (Bangkok)
Kepentingan Khas dalam Pembedahan Laparoskopi dan Bariatrik

Specialty:

Pembedahan Am

Perunding Pemastautin

Tingkat 1
Suite C-111
Tel: +606 - 315 8816
Read More