24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Bunions

Bunions (Hallux Valgus)
Walaupun bunions adalah kecacatan kaki biasa, terdapat salahfaham tentang penyakit ini. Ramai orang sebenarnya tidak perlu mengalami kesakitan bunion selama bertahun-tahun sebelum mendapatkan rawatan.

Apa itu Bunion?
Satu bunion (juga dirujuk sebagai hallux valgus atau hallux abducto valgus) sering digambarkan sebagai benjolan di sisi kaki besar. Tetapi bunion lebih daripada itu. Benjolan yang kelihatan sebenarnya mencerminkan perubahan dalam kerangka tulang belakang bahagian depan kaki. Jari kaki bersandar ke kaki kedua, bukannya menunjuk ke arah lurus. Ini membuatkan tulang terkeluar dari penjajaran – menghasilkan “bonggol” bunion itu.

Bunions adalah gangguan progresif. Mereka mula bersandar pada ibu jari kaki, secara beransur-ansur mengubah sudut tulang selama bertahun-tahun dan perlahan-lahan menghasilkan ciri benjolan, yang menjadi semakin menonjol. Gejala biasanya muncul pada peringkat seterusnya, walaupun sesetengah orang tidak pernah mengalaminya.

Punca

Bunions paling kerap disebabkan oleh struktur mekanikal kaki yang rosak. Ia bukan bunion itu sendiri yang diwarisi, tetapi jenis kaki tertentu yang membuat seseorang terdedah kepada perkembangan bunion. Walaupun memakai kasut yang menumpukan jari kaki tidak akan menimbulkan bunions, namun ia boleh k mengakibatkan kecacatan menjadi lebih buruk. Oleh itu, gejala mungkin muncul lebih awal.

Gejala

Gejala, yang berlaku di tapak bunion, mungkin termasuk:

Gejala berlaku paling kerap apabila memakai kasut yang menyentuh jari kaki, seperti kasut dengan kotak kaki ketat atau kasut tumit tinggi. Ini mungkin menjelaskan mengapa wanita lebih cenderung mempunyai gejala ini daripada lelaki. Di samping itu, menghabiskan masa yang lama pada kaki anda boleh memperburuk gejala bunions.

Diagnosis
Bunions sangat mudah dilihat – keadaan ketara dapat dilihat di pangkal kaki atau kaki. Walau bagaimanapun, untuk menilai sepenuhnya keadaan itu, pakar bedah kaki dan pergelangan kaki boleh mengambil x-ray untuk menentukan tahap kecacatan dan menilai perubahan yang telah berlaku. Kerana bunions bersifat progresif, mereka tidak akan sembuh begitu sahaja, dan biasanya akan semakin buruk dari masa ke semasa. Tetapi tidak semua kes adalah sama – beberapa bunion kemajuannya lebih pesat daripada yang lain. Setelah ahli bedah anda telah menilai bunion anda, satu pelan rawatan akan dirangka sesuai dengan keperluan anda.

Rawatan Bukan Pembedahan
Kadang-kadang pemerhatian bunion yang hanya diperlukan. Untuk mengurangkan peluang kerosakan pada sendi, penilaian berkala dan sinar-x dinasihatkan oleh pakar bedah anda. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, beberapa jenis rawatan diperlukan. Rawatan awal bertujuan untuk mengurangkan kesakitan bunions, tetapi mereka tidak akan membalikkan kecacatan itu sendiri. Ini termasuk:

Bilakah Pembedahan Diperlukan?
Jika rawatan tanpa pembedahan gagal untuk melegakan kesakitan bunion dan apabila kesakitan mengganggu aktiviti harian, sudah tiba masanya untuk membincangkan pilihan pembedahan dengan pakar bedah kaki dan pergelangan kaki. Bersama-sama anda boleh menentukan pembedahan apa yang terbaik untuk anda.

Pelbagai prosedur pembedahan tersedia untuk merawat bunion. Prosedur ini direka untuk membuang “benjolan” tulang, membetulkan perubahan struktur tulang, dan memperbaiki perubahan tisu lembut yang mungkin juga berlaku. Matlamat pembedahan adalah mengurangkan kesakitan.

Dalam memilih prosedur atau kombinasi prosedur untuk kes tertentu, pakar bedah kaki dan pergelangan kaki anda akan mempertimbangkan sejauh mana kecacatan anda berdasarkan penemuan sinar-X, umur anda, tahap aktiviti anda, dan faktor-faktor lain. Tempoh masa pemulihan akan berubah, bergantung pada prosedur yang dilakukan.

 

Artikel oleh,

Dr. Gopinath Mathavan,

Perunding Ortopedik & Pakar Bedah Trauma

 

Doktor Kami

Dr. Gopinath Mathavan

MBBS (MAHE), MS Ortho (USM), MSc Trauma & Orthopaedics (Manchester, UK)
AM (Malaya), CMIA (NIOSH)

Specialty:

Pembedahan Ortopedik & Trauma

Perunding Pemastautin

Tingkat 1
Suite C-102
Tel: +606 - 315 8809
Read More

Dr. Lim Li Aik

MBBS (West Indies), MS Ortho (UKM), CMIA

Specialty:

Pembedahan Ortopedik & Trauma

Perunding Pemastautin

Tingkat 1
Suite C-101
Tel: +606 - 315 8808
Read More