24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Kanser Kepala dan Leher

RAWATAN MASIH BOLEH DIJALANKAN

Kanser kepala dan leher adalah sekumpulan kanser yang terdiri daripada kanser yang berasal dari pangkal tengkorak sehingga esofagus. Ia terdiri daripada bibir, rongga mulut (termasuk lidah), rongga hidung dan sinus, tekak, laring. Apabila kanser ini melibatkan otak, mereka juga memerlukan kepakaran pakar neurologi.

Kanser sel kubah membentuk 90% daripada semua kanser kepala dan leher. Ini berasal dari lapisan epitelium kawasan yang terjejas. Kanser kepala dan leher tersebar ke nodus limfa di kawasan leher dahulu. Kelenjar getah bening yang diperbesarkan mungkin menjadi tanda pertama yang diketahui oleh pesakit.

‘Sebenarnya, ramai yang tidak tahu bahawa kanser kepala dan leher dapat dirawat dengan jayanya jika mereka beroperasi pada peringkat awal. Walaupun penyembuhan 100% mungkin tidak mungkin, kami sering dapat memanjang atau sekurang-kurangnya, meningkatkan kualiti hidup pesakit ‘, kata Dr Mohd Razif Mohamad Yunus, Perunding ENT, Pakar Bedah Kepala dan Leher Oriental Melaka Straits Medical Centre.

Faktor risiko utama kanser kepala dan leher adalah merokok, penggunaan minuman beralkohol, mengunyah kacang sirih, pengambilan gambir serta beberapa jenis virus seperti human papilloma virus (HPV).

Lelaki lebih kerap dipengaruhi daripada wanita dengan tokoh global yang menempatkan kanser kepala dan leher sebagai kanser yang paling umum ketiga ditemui pada lelaki. Angka ini terus meningkat tahun demi tahun.

Betapa seriusnya kanser tersebut? Menurut Dr Mohd Razif, ini sangat bergantung kepada peringkat kanser apabila diagnosis. Oleh itu, lebih awal ia dijumpai, lebih baik peluang untuk pemulihan.

 

Tanda dan Gejala

Menurut Dr Mohd Razif, kanser kepala dan leher biasanya mudah dikesan.

‘Pesakit dengan kanser hidung mungkin merasakan pertumbuhan atau pembengkakan yang mudah terlihat. Kadang-kadang mereka juga mempunyai nosebleeds. Untuk kanser mulut, pesakit mungkin mengalami ulser yang mungkin hadir selama berminggu-minggu. Ubat pendarahan juga merupakan petunjuk bahawa sesuatu tidak betul. Pembesaran kelenjar getah bening di leher, sakit tekak atau perubahan dalam kualiti suara mungkin menunjukkan kehadiran kanser tekak. Simptom-simptom yang lain yang perlu dijaga adalah ketulan atau sakit di leher, leher atau telinga yang tidak hilang.’

Diagnosis

Sebaik sahaja diagnosis kanser disyaki, pesakit akan menjalani pemeriksaan endoskopik di kawasan yang terjejas. Jika tisu abnormal dilihat, MRI (Imbuhan Resonans Pengimejan) atau CT scan sering diperlukan.

Rawatan

Menurut Dr Mohd Razif, pilihan rawatan bergantung kepada keparahan kanser.

Bagi sesetengah orang, hanya pembedahan diperlukan. Bagi yang lain, radioterapi diikuti dengan pembedahan atau dalam kes tertentu, hanya radioterapi sahaja. Ada juga yang memerlukan semua pilihan yang ada termasuk pembedahan, radioterapi dan kemoterapi.

Pesakit yang berada di peringkat awal kanser (satu atau dua) mempunyai harapan yang lebih tinggi untuk pemulihan maka pembuangan tumor pembedahan menjadi pilihan. Pembedahan itu sendiri mungkin mengambil masa 12 hingga 24 jam bergantung kepada kerumitan. Jika pesakit sebaliknya sihat dan tidak ada komplikasi lain, proses pemulihan mungkin pendek dan kehidupan dapat bermula semula.

Dalam senario kes paling buruk di mana ada peringkat empat kanser (sel-sel kanser telah tersebar di seluruh badan) penjagaan paliatif akan disediakan untuk meningkatkan keselesaan, mengurangkan kesakitan dan memudahkan penderitaan.

Perkara oleh, 

Dr. Mohd Razif Mohamad Yunus (Pakar Bedah Kepala dan Leher)

MBBS (Australia), MS (ORL-HNS) (UKM)
Pakar Bedah Kepala & Leher (Amsterdam)

Specialty:

Pembedahan Kepala dan Leher
Telinga, Hidung & Tekak

Perunding Pelawat

Tingkat 2
Suite C-203
Tel: Tel: +606 - 315 8957
Read More