24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Sterilisasi Tidak Berparut Pada Wanita

Sterilisasi wanita adalah pembedahan untuk menghalang tiub Fallopian wanita dan ia adalah bentuk tetap kawalan kelahiran. Selepas prosedur ini dilakukan, telur tidak boleh bergerak dari ovari melalui tiub (seorang wanita mempunyai dua tiub Fallopian), dan akhirnya ke rahim. Telur kemudian larut dan diserap oleh badan. Sperma juga tidak dapat mencapai telur di dalam tiub Fallopian selepas ovulasi (pelepasan telur dari ovari). Oleh itu, kehamilan dapat dihalang.

Prosedur ini juga dipanggil ligation tubal atau mempunyai “tiub terikat”. Secara lebih formal, ia dikenali sebagai Tubal Ligasi Laparoskopi (BTL).

Penilaian Pra-Operatif:

Pembedahan

Sterilisasi boleh dilakukan dengan kaedah yang dipanggil Laparoskopi atau satu lagi yang dipanggil Minilaparotomi (prosedur terbuka). Ia juga boleh dilakukan pada masa pembedahan caesarean atau sejurus selepas kelahiran bayi ataupun jauh dari kehamilan (disebut sebagai sterilisasi selang). Sebilangan besar sterilisasi selang dilakukan secara laparoskopi.

Kedua-dua kaedah mempunyai kadar dan risiko kejayaan yang sama. Kedua-duanya boleh dilakukan sebagai prosedur pesakit luar, yang bermakna anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama. Pesakit biasanya diletakkan dengan anestetik umum.

Tubal Ligasi Laparoskopi

Tubal ligasi laparoskopi mempunyai banyak kelebihan yang menjelaskan kegunaannya sebagai prosedur pilihan interval. Ia menawarkan peluang untuk meneroka anatomi pelvis dan abdomen, terutama jika pesakit mempunyai aduan seperti sakit pelvis. Prosedur ini adalah pembedahan pesakit luar dengan pemulihan yang cepat, membolehkan pesakit kembali dengan cepat untuk bekerja atau pulang. Semua kaedah laparoskopi segera berkesan. Tubal ligasi laparoskopi menarik pakar bedah kerana ramai pakar ginekologi terlatih dalam teknik laparoskopi melibatkan masa operasi yang singkat.

Prosedur Laparoskopi Tubal Ligasi

Walaupun pesakit berada di bawah anestesia, satu atau dua incision (potongan) kecil dibuat di perut (biasanya di dekat pusat), dan peranti yang serupa dengan teleskop kecil pada tiub fleksibel (dipanggil laparoskop) dimasukkan.

Menggunakan instrumen yang dimasukkan melalui laparoskopi atau pemotongan kedua, tiub (tiub Fallopian) ,(electrocoagulation) dikeraskan, dibakar (dibakar), atau klip kecil diletakkan pada setiap tiub. Potongan kulit kemudian ditutup.

Di Oriental Melaka Straits Medical Centre, kami boleh melakukan prosedur ini dengan hanya membuat 1 bukaan kecil (1cm) berhampiran pusat anda. Dengan ini, tahap kehilangan darah yang minimal, kurang parut, dan kurang sakit selepas pembedahan. Masa pemulihan juga lebih pendek.

Mini- Laparatomi Terbuka

Mini-laparotomi jarang digunakan seandainya laparoskopi gagal ataupun prosedur itu tidak boleh dilakukan. Sekiranya kesukaran teknikal timbul semasa laparoskopi, pembedahan prosedur terbuka akan dilakukan. Risiko laparotomi meningkat jika pesakit itu obes atau mempunyai pembedahan abdomen sebelum ini. Ia mengambil masa lebih lama sedikit dan dikaitkan dengan morbiditi yang lebih kecil.

Satu bukaan kecil dibuat tepat di atas pubis pada tahap garis rambut pubis.

Risiko Tubal Ligasi

Seperti mana-mana pembedahan, akan adanya risiko apabila seseorang diberikan anestesia am. Pembedahan itu sendiri mungkin menimbulkan masalah dengan pendarahan, jangkitan, atau kerosakan kepada organ-organ di sekitarnya. Walau bagaimanapun, ligasi tiub dianggap sebagai prosedur yang sangat selamat dengan kadar komplikasi keseluruhan kurang daripada 1%.

Wanita jarang hamil kerana tiub boleh kembali bersama selepas dipotong. Kadar kegagalan adalah rendah pada 2-10 / setiap 1,000 wanita. Sekiranya anda hamil, anda biasanya akan mempunyai kehamilan yang normal.

Pemulihan dan Keputusan Tubal Ligation

Kebanyakan wanita pulih dari prosedur laparoskopi tanpa sebarang masalah. Tiada ujian yang diperlukan untuk mengesahkan bahawa wanita kini steril (iaitu, tidak dapat hamil) selepas prosedur laparoskopi.

Kebanyakan pesakit berasa cukup sihat untuk pulang ke rumah selepas prosedur di pusat penjagaan sehari selepas beberapa jam.

Pengamal profesional kesihatan boleh menetapkan ubat-ubatan analgesik untuk menguruskan kesakitan selepas pembedahan.

Kebanyakan wanita kembali ke aktiviti biasa, termasuk kerja, dalam beberapa hari, walaupun sesetengah wanita mungkin dinasihatkan untuk tidak bersenam dalam masa yang singkat. Hubungan seks boleh disambung semula apabila pesakit selesa.

Apakah kelebihan sterilisasi wanita?

Ia kekal dan anda (dan pasangan anda) tidak perlu berfikir tentang kontrasepsi lagi. Tidak ada hormon yang terlibat, jadi anda tidak mempunyai kesan sampingan dari banyak jenis kontrasepsi lain. Ia tidak menjejaskan tempoh anda.

Apakah kelemahan pensterilan wanita?

Pensterilan adalah prosedur pembedahan tetap dan sering tidak dapat dibalikkan. Ia mungkin bukan pilihan yang baik untuk anda jika anda mungkin ingin mempunyai anak kandung sendiri pada masa akan datang.

Artikel oleh,

 

Dr. Tan N. Cipto

MD (UGM, Ina), MCE (NUS, S’pore), MOG (Malaya)
SpOG (UI, Ina), AM (Mal), FICS (Amerika Syarikat)
Latihan Perubatan dalam Ketidaksuburan dan Perubatan Reproduktif (UKM)
Diploma Perubatan Estetik (Amerika Syarikat)
Kursus Sarjana dalam Ginekologi Estetik Bukan Pembedahan (Amerika Syarikat)

Specialty:

Fertility Specialist
Obstetrik & Ginekologi

Perunding Pemastautin

Tingkat 2
Suite C-216
Tel: +606 - 315 8846
Read More