24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Pembedahan Tiroid Endoskopi / Pembedahan Tiroid Tanpa Parut

Fakta-Fakta Asas Mengenai Tiroid

Kelenjar tiroid adalah organ penting badan anda yang menghasilkan hormon (Hormon Tiroid) yang berfungsi untuk mengawal fungsi seperti tekanan darah, denyutan jantung, berat badan dan suhu badan.

Kelenjar terletak pada dasar leher kita dan ketika ada penyakit, dapat diperbesar ukurannya.

Terdapat 4 jenis penyakit yang boleh berlaku kepada kelenjar tiroid kami:

  1. Hipertiroid (pengeluaran terlalu banyak hormon)
  2. Hipotiroid (pengeluaran hormon terlalu kecil)
  3. Kanser tiroid
  4. Nodul tiroid

Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit tiroid yang mungkin berlaku?

  1. Hipertiroid: penurunan berat badan, denyutan jantung yang cepat, berpeluh, gegaran, keresahan, kesukaran tidur
  2. Hipotiroid: peningkatan berat badan, rasa letih, kehilangan rambut atau penipisan, mood depresi, kelemahan otot
  3. Kanser tiroid: ketulan pada leher, kesukaran menelan, nodus limfa bengkak, perubahan suara
  4. Nodul tiroid: selalunya, nodul tidak mempunyai gejala. Ada yang boleh tumbuh cukup besar untuk dirasakan. Kebanyakannya adalah benigna, tetapi ada yang boleh menjadi kanser.

Apabila kelenjar tiroid membesar, ia dipanggil goitre. Kebiasaannya, adalah pembengkakan leher, sama ada pada satu pihak (unilateral) atau kedua belah pihak (bilateral). Kelenjar dapat membesar selama beberapa bulan hingga tahun. Gangguan tiroid dan goitres sebenarnya agak biasa di kalangan penduduk Malaysia, terutamanya wanita.

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan gangguan tiroid, contohnya: faktor alam sekitar dan pemakanan. Penyebab imun, genetik dan sejarah keluarga juga memainkan peranan; tetapi biasanya tiada punca sebenar boleh dijumpai.

Siapa yang anda perlu berjumpa jika anda mengesyaki anda mempunyai penyakit tiroid?

Kebiasaanya, penyakit tiroid pertama kali dievaluasi oleh doktor perubatan dalaman yang akan meminta sejarah terperinci, melakukan pemeriksaan leher dan diminta melakukan ujian darah bagi memeriksa fungsi tiroid anda. Selalunya, pengimejan radiologi seperti ultrabunyi atau imbasan CT diperlukan.

Kadang-kadang, sampel tisu diperlukan. Ini akan dilakukan oleh pakar bedah atau ahli radiologi intervensi.

Bilakah anda memerlukan pembedahan tiroid?

Rawatan pembedahan adalah disyorkan untuk pesakit dengan nodul tiroid yang dianggap kanser.

Apakah pembedahan tiroid (tiroidektomi)?

Thyroidectomy adalah operasi di mana satu atau kedua lobus kelenjar tiroid dikeluarkan. Ujian yang paling biasa untuk menentukan sama ada thyroidectomy diperlukan termasuk biopsi aspirasi jarum halus, imbasan tiroid, ultrabunyi, sinar-x dan / atau imbasan CT, dan penilaian tahap hormon tiroid. Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia umum. Tahap pembedahan (penyingkiran salah satu atau kedua-dua lobus) kadang-kadang boleh ditentukan semasa pembedahan selepas pemeriksaan mikroskopik tisu dikeluarkan semasa pembedahan.

Secara tradisional, prosedur ini dilakukan sebagai pembedahan terbuka, yang memerlukan sekurang-kurangnya 8 hingga 10cm hirisan pada bawah leher. Parut itu agak tidak disukai secara estetiknya.

 

PEMBEDAHAN MINIMAL INVASIF TIROID ENDOSKOPI

Dengan menggunakan teknik pembedahan baru, pakar bedah khusus kini boleh melakukan pembedahan tanpa parut (atau dikenali sebagai pembedahan minima). Kamera khas (endoskopi) dimasukkan ke dalam lubang-lubang kecil atau hirisan yang sangat kecil di mana pakar bedah dapat melihat kelenjar tiroid. Satu lagi instrumen khusus boleh dimasukkan untuk mengeluarkan kelenjar tiroid.

Tidak akan ada parut di leher. Hanya akan terdapat parut kecil di kawasan ketiak (axilla) dan parut 5mm kecil di kawasan dada. Operasi ini selamat, mencapai keadaan parut estetik yang menyenangkan dan memerlukan tempoh pemulihan yang lebih pendek.

Biasanya, pesakit akan memerlukan anestesia am untuk pembedahan tiroid. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan teknik endoskopi, pesakit hanya memerlukan anestesia tempatan dan dibius sederhana untuk keselesaan.

Pembedahan invasif yang minima biasanya merupakan prosedur pesakit luar, dengan kebanyakan pesakit yang pulang ke rumah dalam beberapa jam selepas pembedahan. Pembedahan tradisional selalunya memerlukan pesakit untuk menginap semalaman di hospital.

Mana-mana pesakit yang menjalani pembedahan tiroid akan mengalami suara serak dan kesakitan di tekak beberapa hari, tetapi pesakit yang menjalani prosedur invasif yang minimum akan kurang selesa di sekitar luka luar. Ini membantu untuk mempercepat pemulihan dan mempercepatkan pesakit kembali ke aktiviti harian seperti biasa.

Pesakit biasanya boleh pulang ke rumah dalam masa satu hingga dua jam selepas pembedahan tiroid secara minimum invasif. Mereka boleh menyambung semula aktiviti seperti biasa pada hari berikutnya, namun bagi menyambung pemanduan atau aktiviti lain yang memerlukan gerakan kepala mungkin mengambil masa yang lebih lama.

Apa yang berlaku sebelum pembedahan?

Kami akan menjadualkan lawatan pra-pembedahan di mana doktor akan mengisi borang hospital, bertanya tentang sejarah perubatan anda, ubat-ubatan semasa, alahan dan lain-lain serta melakukan pemeriksaan fizikal lengkap. Anda juga akan diberi peluang untuk bertanya mengenai prosedur, kemasukan ke hospital, komplikasi, dan lain-lain. Anda akan menandatangani borang persetujuan pembedahan pra-pembedahan dan menerima arahan pasca pembedahan anda, dan preskripsi untuk antibiotik, ubat tahan sakit dan ubat-ubatan lain yang mungkin anda perlukan selepas pembedahan.

Apakah penilaian pra-operasi?

Selepas anda selesai dengan doktor, anda akan pergi ke hospital untuk pendaftaran dan penilaian awal. Di sinilah ujian darah pra-pembedahan, ECG, sinar-x dada, dan lain-lain dijalankan. Anda juga akan berpeluang untuk berbincang dengan pakar anestesiologi dan bertanya soalan atau menyatakan kebimbangan mengenai anestesia. Di sini juga, anda akan dimaklumkan mengenai masa pembedahan dan arahan yang diberikan mengenai masa untuk mengambil ubat-ubatan dan apa yang perlu dipakai. Anda juga mungkin diminta menandatangani borang persetujuan untuk pembedahan, anestesia dan pemindahan darah.

Apa yang berlaku pada hari pembedahan?

Sekiranya anda telah diberikan bilik dan telah dimasukkan ke hospital, maka anda akan dibawa ke kawasan pra-operasi kira-kira 30 minit sebelum operasi anda. Keluarga anda mungkin tinggal di dalam bilik anda atau tunggu di kawasan menunggu pembedahan. Adalah berguna sekiranya ahli keluarga atau kawan memberitahu jururawat atau penyambut tetamu bilik di mana keberadaan mereka, supaya dapat dicari dan diberitahu bahawa pembedahan sudah selesai.

Sebelum pembedahan, jururawat akan memulakan garis IV dan menyemak sejarah dan ubat-ubatan anda. Mereka akan bertanya kepada anda untuk memastikan anda memahami apa yang akan dilakukan dan anda telah bersetuju. Mereka juga akan mengingatkan anda supaya menandatangani borang persetujuan jika anda belum menandatanganinya semasa penilaian. Mereka juga akan menandakan tapak pembedahan dengan dakwat dan melabelkan dengan menulis di leher KIRI atau KANAN supaya tidak ada kekeliruan. Anda boleh meminta penenang jika anda sangat cemas.

Apa yang berlaku selepas pembedahan?

Apabila anda sedar dari pembedahan, anda akan dipindahkan ke bilik pemulihan, di mana anda akan menghabiskan masa dalam 30 minit hingga satu jam, sehingga anda terjaga dan stabil untuk peralihan ke bilik anda.

Anda akan diminta untuk bercakap untuk mengetahui sama ada suara anda serak atau tidak. Ramai pesakit, terutamanya perokok, mempunyai bunyi bising atau serak ketika mereka bangun dari anestesia. Perokok mempunyai kecenderungan untuk batuk.

Anda mungkin mendapati bahawa akan ada saluran kecil atau tiub yang keluar dari luka anda, dan tiub biasanya disimpan selama sekurang-kurangnya 48 jam untuk mencegah pengumpulan di bawah kulit.

Selama 2 – 3 hari selepas pembedahan, tidak pelik sekiranya anda mengalami kesakitan atau kesukaran menelan.

Komplikasi

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Endoskopi Tiroidektomi, bercakap dengan Pakar Perunding Awam kami.

 

Dr. Ong Kheng Wah

MBBS (KMC, MANIPAL), Masters Surgery (UM), AM (Malaya)
Latihan Perubatan dalam Pembedahan Laparoskopi (Korea)
Latihan Siswazah Lanjutan di Pembedahan Bariatrik (Bangkok)
Kepentingan Khas dalam Pembedahan Laparoskopi dan Bariatrik

Specialty:

Pembedahan Am

Perunding Pemastautin

Tingkat 1
Suite C-111
Tel: +606 - 315 8816
Read More