24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Osteoporosis

Osteoporosis sering dirujuk sebagai ‘penyakit senyap’ kerana ia menyelinap masuk ke dalam tulang anda tanpa disedari. Selalunya ada tanda-tanda amaran atau tidak sehinggalah tulang anda boleh patah secara tiba-tiba.

Apa itu Osteoporosis?

Osteoporosis bukan sebahagian daripada proses penuaan semulajadi. Walaupun penuaan membawa kepada pengurangan kepadatan tulang, osteoporosis adalah keadaan yang menyebabkan kehilangan dalam kepadatan tulang. Komplikasi utama yang berkaitan dengan osteoporosis adalah peningkatan risiko mendapatkan tulang patah.

Apa yang berlaku selepas fraktur?

Pesakit yang mengalami fraktur osteoporotik mungkin mengalami banyak ketidakselesaan fizikal, termasuk kehilangan kebebasan. Apabila berlaku tulang patah, terutamanya di pinggul, tulang belakang atau pergelangan tangan, ia boleh mengurangkan atau menjejaskan keupayaan seseorang untuk bergerak dan menjaga diri mereka.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada saya mempunyai risiko osteoporosis?

Mendapat ujian ketumpatan tulang adalah alat pemeriksaan yang paling berkesan. Ujian ini, dipanggil imbasan DEXA ( Tenaga Sinar-X Absorptiometri), adalah sejenis sinar-X yang menggunakan 2 sinaran sinar-x radiasi tahap rendah untuk memeriksa tulang-tulang. Walaupun ia adalah prosedur yang selamat, ia tidak boleh dilakukan semasa mengandung.

Siapa yang patut mendapat imbasan kepadatan tulang?

Osteoporosis mensasarkan wanita lebih kerap berbanding lelaki, dan ia menjadi lebih biasa selepas menopaus dan dengan usia yang semakin meningkat. Ujian ketumpatan tulang harus dilakukan untuk wanita yang telah melalui menopaus dan berumur 65 tahun. Lelaki atau wanita yang lebih muda dari 65 tahun yang mempunyai satu atau lebih faktor risiko tulang patah juga harus mendapatkan imbasan:

Faktor risiko fraktur – Faktor-faktor yang meningkatkan risiko tulang patah seseorang dan boleh menyebabkan ujian ketumpatan tulang lebih awal termasuk:

  1. Merokok rokok
  2. Penggunaan jangka panjang steroid (glukokortikoid) ubat-ubatan seperti prednisone
  3. Berat badan rendah
  4. Artritis reumatoid
  5. Sejarah tulang patah (trauma atau rendah trauma) dalam diri atau ibu bapa (contohnya, tulang patah/pecah selepas jatuh dari ketinggian berdiri atau kurang)
  6. Penggunaan alkohol yang berlebihan (tiga botol atau lebih sehari)
  7. Gangguan yang berkaitan dengan osteoporosis, seperti kencing manis, hiperthiroidism yang tidak dirawat, hiperparatiroidisme, menopaus awal, malnutrisi kronik atau malabsorpsi, atau penyakit hati kronik

Pesakit mungkin perlu menjalani pemeriksaan dalam jarak terdekat pada ujian ketumpatan tulang mereka selepas beberapa tahun, bergantung kepada keputusan ujian pertama.

Penggunaan pemeriksaan pencegahan untuk osteoporosis adalah rendah, kerana ramai wanita masih tidak menyedari risiko penurunan kepadatan tulang. Wanita yang berusia 65 tahun ke atas harus menerima pemeriksaan osteoporosis untuk mengurangkan risiko patah. Kelebihan penyaringan awal adalah banyak. Paling penting, pengesanan awal osteoporosis dapat mengurangkan kos emosi dan kewangan sebagai balasan untuk kualiti kehidupan yang lebih baik.

Lelaki dan wanita dari semua peringkat umur perlu mengambil masa untuk menjaga diri mereka sendiri. Menjadi sihat adalah komitmen seumur hidup.

Oriental Melaka Straits Medical Centre menyediakan pemeriksaan kepadatan tulang. Untuk maklumat lanjut, hubungi Oriental Melaka Straits Medical Centre di 06-315 8888.

 

Artikel oleh,

Dr. Evelyn Lim

Bac.Sc (Kepujian) Biologi (UPM)
Sarjana Sains Perubatan dalam Kesihatan Awam (UM)
M.D. (UNHAS)

Specialty:

Pembedahan Kolorektal

Perunding Pemastautin

Tingkat 1
Pusat Pemeriksaan Kesihatan
Tel: +606 - 315 8940
Read More