24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

MEMAHAMI PENYAKIT ARTERI KORONARI

Apakah penyakit arteri koronari?

Ringkasnya, ia menerangkan proses penyakit di mana arteri jantung menjadi semakin sempit. Kebiasaannya disebabkan oleh kehadiran aterosklerosis. Kesan dari penyakit arteri koronari adalah “Serangan Jantung” yang berlaku apabila saluran darah sempit ,tersekat dan menghalang aliran darah ke jantung. Berdasarkan statistik Malaysia dari 2014, serangan jantung menyumbang 20-25% daripada semua kematian di hospital awam, dan ia merupakan satu trend yang konsisten selama 10 tahun yang lalu.

Gejala yang paling biasa penyakit arteri koronari ialah

Sekiranya anda mempunyai simptom seperti yang dijelaskan di atas, perkara terbaik yang anda boleh lakukan ialah pergi ke hospital terdekat. Di hospital, doktor anda akan melakukan elektrokardiogram (ECG) jantung dan akan menyemak darah anda untuk sebarang petunjuk bahawa serangan jantung berlaku. Ujian darah ini biasanya dikenali sebagai “Penanda Jantung” dan kebanyakannya terdiri daripada beberapa, atau semua yang berikut

Bersama-sama, ujian ini memberi pengesahan  dari doktor anda terhadap serangan jantung (myocardial infarction) serta sifat dan keterukan keadaan. Rawatan segera boleh diberikan untuk mengehadkan kerosakan selanjutnya ke jantung. Adalah sangat penting bahawa proses-proses ini berlaku secepat mungkin seperti masa (“TIME IS TISSUE”) dalam mencegah kerosakan jantung selanjutnya.

Ini adalah 2 kategori rawatan secara umum;

Sifat rawatan yang diberikan akan bergantung pada jenis penyakit arteri koronari serta keadaan perubatan keseluruhan pesakit.

Mengawal punca enyakit arteri koronari adalah sama pentingnya. Doktor anda akan menetapkan ubat-ubatan untuk merawat keadaan seperti Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) dan Glukosa Darah Tinggi (Diabetes) jika ada. Pesakit juga akan diberi nasihat untuk mencapai berat badan yang sihat dan mengamalkan gaya hidup sihat. Selepas didiagnosis dengan Penyakit Arteri Koronari, adalah penting bahawa pesakit memahami keperluan untuk terus mengambil ubat-ubatan mereka agar jantung tetap sihat dan sentiasa mendapatkan rawatan susulan dengan doktor.

 

Artikel oleh,

 

 

Dr. Ahmad Maujad Bin Ali

MD (UKM), Sarjana Perubatan Dalaman (UKM)
Latihan Perubatan dalam Kardiologi (Mal)

Specialty:

Kardiologi
Perubatan Dalaman

Perunding Pemastautin

Tingkat 2
Suite C-211
Tel: +606 - 315 8842
Read More