24-hours Emergency Call : +606 - 315 8930
+606 - 315 8931

Letak Temapahan

Pentabiran

   
Dr-Tan-Hui-Ling

 

Dr. Tan Hui Ling 
Pengarah Urusan

Dr Tan Hui Ling merupakan Pengarah Urusan di Oriental Melaka Straits Medical Centre. Beliau merupakan lepasan graduan daripada Universiti Melbourne, Australia. Beliau telah menjalani latihan industri bagi Latihan Pakar Asas dan Latihan Khusus Pakar Perubatan Dalaman di Singapura. Beliau telah dianugerahkan keahlian Royal College of Medicine di United Kingdom dan juga Sarjana Perubatan dari Universiti Nasional Singapura pada tahun 2009. Kemudian, beliau diakreditasi sebagai Pakar Perubatan Dalaman oleh Lembaga Akreditasi Pakar, Singapura serta Daftar Pakar Kebangsaan, Malaysia.

Dalam mengejar kerjayanya sebagai Pakar Perubatan Dalaman, beliau meneruskan impiannya dan dianugerahkan Sarjana dalam Kesihatan Awam dari Universiti Nasional Singapura pada tahun 2013. Beliau percaya akan pentingnya penjagaan yang berpusatkan pesakit secara holistik dan menjuarai dalam menjadikan hospital ini sebagai peneraju penjagaan kesihatan berkualiti tinggi di rantau ini.

 

Mr. Gan Kong Hoe
Ketua Pegawai Eksekutif

Encik Gan Kong Hoe memulakan kerjayanya di industri penjagaan kesihatan di Pusat Pakar Perubatan (dinamakan Pusat Perubatan Ayer Keroh) pada tahun 1995. Pada tahun 1999, beliau telah ditukarkan ke Pantai Hospital Cheras dan dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif. Dalam masa 3 tahun, beliau dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Pantai Ayer Keroh pada tahun 2002.

Encik Gan Kong Hoe kemudian menyertai Pusat Perubatan Fook Kuin pada bulan Julai 2013, sebagai kakitangan utama dan mengawasi pembangunan hospital di Sandakan, Sabah. Encik Gan kemudiannya kembali ke Pantai Group pada tahun 2015. Menjadi penggiat dinamik dengan latar belakang yang mantap dalam pengurusan dalam industri penjagaan kesihatan, beliau kemudian dilantik semula untuk mengetuai Pantai Hospital Ayer Keroh. Dengan kemahiran kepimpinannya yang teladan, beliau juga menyelia pengurusan Pantai Hospital Batu Pahat serta Gleneagles Medini yang baru dibuka di Johor.

 

Mr. Lee Soon Teck
Chief Operations Officer

Mr. Lee Soon Teck is the Chief Operations Officer of Oriental Melaka Straits Medical Centre.  A graduate of Public Management from Northern University of Malaysia, Mr. Lee began his career in the healthcare industry in 1999 with Pantai Hospital Ayer Keroh.  Subsequently, in 2007, he was promoted as CEO for Pantai Hospital Batu Pahat.  After 12 years with the Pantai Group, he has decided to join Rawang Specialist Hospital.  He was involved in the designing, constructing and commissioning of the Hospital.  In 2013, he has joined Mahkota Medical Centre as Director, Clinical Support Services and Facilities Management. His main work experience for the last 20 years has been mainly in healthcare, which spans the areas of commissioning, operations and strategic planning for hospitals.

 

Cik Phang Moon Leng
Ketua Pegawai Klinikal

Cik Phang Moon Leng adalah Pemangku Pengarah Pemeliharaan dan Ketua Pegawai Oriental Melaka Straits Medical Centre. Beliau memulakan kerjayanya dalam industri penjagaan kesihatan sejak tahun 1991. Pengalaman luasnya meliputi pentadbiran kedua-dua bahagian perubatan dan bukan perubatan. Secara akademik, Cik Phang memegang Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan merupakan graduan kejururawatan yang disahkan. Tambahan, beliau juga seorang ekspatriat berpengalaman, berkhidmat sebagai pentadbir penjagaan kesihatan di pelbagai lokasi selama bertahun-tahun. Apabila kembali ke Malaysia, beliau menyertai Gleneagles Medini, Johor sebagai Pengurus Kanan Operasi, mengawasi perlesenan, komisen, dan operasi hospital. Seterusnya, Cik Phang berpindah ke Parkway Pantai Holdings untuk berkhidmat sebagai Pengurus Peningkatan Kualiti Kejururawatan Senior.

 

 

Dr. Ong Kheng Wah
Pengarah Perubatan

Dr. Ong Kheng Wah adalah Pengarah Perubatan Oriental Melaka Straits Medical Centre. Dr. Ong lulus dari Kolej Perubatan Kastuba, Manipal pada tahun 1995 dan kemudiannya memperoleh Master dalam Pembedahan dari Universiti Malaya..

 

Encik Mark Woon Sau Choong
Pengurus Kanan, Kewangan dan Pengurusan Bahan

Encik Mark Woon Sau Choong adalah Pengurus Kanan Pengurusan Kewangan dan Bahan kami di Oriental Melaka Straits Medical Centre. Sebelum ini, Encik Woon adalah Pengurus Kewangan Kanan di sebuah hospital swasta yang tergolong dalam kumpulan penjagaan kesihatan awam yang tersenarai. Dilatih di bawah Institut Akauntan Kos dan Pengurusan, beliau mempunyai lebih daripada 32 tahun pengalaman kerja yang memegang pelbagai jawatan pengurusan Kewangan dan Pentadbiran. Beliau telah melancarkan firma audit dalaman dan luaran, sektor perkilangan dan industri penjagaan kesihatan.